Prietenie intr-o farfurie

Shaormania a cucerit România!

Posted on: 17 aprilie 2010


Pe drept cuvint acest sortiment de fast food  a cucerit Romania, devreme ce, la fiecare colţ de stradă, în statii de autobuz, la terase, in faţa unor cinematografe, ori in mall-uri,  poate fi vazută instalaţia tronconică pe care stau infipte straturi de carne sedimentată. Si, ca orice invadator iscusit, shaormeriile au gasit punctul slab al locuitorilor urbei si au atacat exact acolo unde trebuie: la buzunar. Se vinde ieftin lipia asortata cu sosuri, cartofi prăjiţi, castraveţi, carne de pui friptă si varză. Doar 10 lei şi poţi să-ţi pui burta la cale.
O zi întreaga nu mai ai nevoie de nimic, doar de apă. Muuultă apă… Şi dacă ne gandim bine poate nici a doua zi nu-ţi mai trebuie mâncare.

Shawarma, dupa numele de origine, provine de la arabi si era piesa de rezistenta in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord. In alte culturi, ii are ca frati pe gyros-ul grecesc si pe döner kebab-ul turcesc. Atâta doar că in Turcia, hrana fast-food este considerată cenuşăreasa bucătăriei şi este la fel de tare pusă la colţ ca peste tot in Europa.

Vă spun din cele constatate, pentru că am fost, am vazut şi m-am convins! Bucătăria turcească este de un rafinament desăvârşit. Pe masă stau de obicei 5 sau 6 feluri în mare parte alcatuite din legume preparate la abur, salate cu morcovi raşi, varză roşie, salată de China, roşii şi castraveţi tăiaţi in bastonaşe mici. Un deliciu aşteptat mai ales pentru cromatică. Nu e nevoie de niciun condiment. Doar de sare şi eventual piper.
Un lucru absolut surprinzător pe care l-am remarcat la micul dejun servit la Sherhat Koleji, un colegiu privat din Edirne, a fost bogăţia de mirodenii inclusiv ardei roşu uscat, la care aveau acces copiii chiar si cei din clasele primare. Cît despre ardei…..am renunţat să-i gust iuteala. Au făcut-o alţii şi au rămas fără aer.

De curînd aproape că am rămas şi eu fără respiraţie, în lupta pe care am dus-o cu „balaurul” poleit…o shaorma, care în lipsă de altceva, stîmpara foamea cum nu se putea mai bine.
Un singur neajuns însă: produsul dădea impresia că la un capăt e muşcat, iar la celălat creşte vîrtos…Am stat strîmb şi am judecat drept, după cum e zisa: greu de mincat, greu de digerat şi greu de trecut cu vederea „vina” pe care ţi-o asumi: shaorma= bomba calorică! Unde-i cîştigul?

Reclame
Etichete:

6 răspunsuri to "Shaormania a cucerit România!"

Veti organiza si o „Shaormanie” ?Se incumeta cineva?Hai,ca nu este asa complicat !

Tocmai am precizat: shaorma = bomba calorică. Nu prea ne dorim mancaruri care îngraşă, deci nu ne încumetăm.

Da rigizi mai sunteti ? Ar fi asa o lovitura data mancarii sanatoase,dupa cum spuneti voi ?

A, nu, nu suntem rigizi. O luam ca pe o provocare. Tocmai pentru ca suntem deschisi raspundem: ne propunem sa realizam shaorma, in varianta proprie. Adica fara cartofi prajiti. Va fi un experiment!

Abia astept sa vad ingeniozitatea intr-o noua shaorma.Unde o veti face ?

Nu avem amanunte, inca. Dar promisiunea, e promisiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: