Prietenie intr-o farfurie

Dulceaţă de nuci verzi

Posted on: 19 iunie 2010


Dulceaţa de nuci verzi este un adevărat deliciu traditional românesc. Pentru că ne aflăm in perioada în care se pot culege nucile verzi pentru prepararea acestei bunatati de dulceata, va oferim cateva informaţii si vă propunem o reteta tocmai buna de preparat.

Aceasta dulceaţă poate fi intâlnită in numeroase zone din Romania, insa cunoscatorii spun că în mod special in Maramures si Buzau. Pentru prepararea dulcetii, nucile sunt culese la inceputul lunii iunie, inainte sa se formeze complet coaja.
Cum procedati? Nucile se curata de coaja, cam anevoios procesul dar va garantăm că merită. Se lasă în apă rece pentru aporx. sase ore, apoi se scot şi se amestecă cu zahar sau miere si, se mai lasa la macerat pana la 24 de ore. Se poate adaugă şi lămâie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioadă lungă de timp si se transforma in dulceata.
Nucile verzi nu au o aroma foarte puternica. Ele aduc o textura distinctiva si crocanta preparatului. Unii spun că în mod traditional, aceasta dulceata se mananca cu urdă: depinde de preferinţele dvs.
Şi pentru a nu crede că noi doar vorbim fără să exemplificăm vă oferim în cele ce urmează, o reteta prin care veti obtine minunata dulceata de nuci verzi. Aveţi nevoie de :
2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
jumatate de l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat

Dulceata gata

Dulceata gata

Modul de preparare:
Nucile verzi se curata de coaja pana se ajunge la stratul alb. Atentie însă, vă recomandăm să folositi manuşi de plastic pentru a vă proteja mainile si pentru a nu le păta.

Nucile obţinute după curăţare se pun în apă rece cât să le acopere bine. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval. Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si se pune pe foc. Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se adaugă nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul. Dupa ce s-a racit, aceasta poate fi pusa in borcane. Pentru siguranţă, în borcane cu capac înfiletabil.

Garantăm reuşita şi mai ales bucuria pe care o veţi produce familiei. Să ne daţi de ştire!
Sursa:Gustos.ro, foto Laura s blog

Reclame

2 răspunsuri to "Dulceaţă de nuci verzi"

Chiar un mare deliciu!:)

multumim pentru apreciere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: