Prietenie intr-o farfurie

Bucuriile pământului, la Zrenjanin în Banatul Sârbesc

Posted on: 23 iunie 2010


Mare expoziţie mare se anunţa. Poate că nu are importanţă nici locul, nici anotimpul, pe cât de importante sunt bunătăţile prezentate de familia Lelea din Torac-Serbia. Mama, tatăl şi cei doi fii, pasionaţi de grădinărit. Dar nu oricum, ci pasionaţi de agricultură ecologică. Sunt chiar „brevetaţi” cu acte în regulă pentru asta. Iar dovada muncii lor, se vede in fotografiile realizate. Gazda, ne-a intâmpinat cu pâine şi sare dar şi cu dumbravnic. Vă spun mai incolo scretului punguţei primite, drept talisman.

Inocoop expozitie agrară la Zrenjanin

Inocoop expozitie agrară la Zrenjanin

Priviţi cîte bunătăţi produc mai multe mâini dibace, la „Bio Garden”. E vorba de ferma pe care nu am vazut-o dar despre care am aflat poveşti captivante.

roade ecologice

roade ecologice

Şi-acum, despre dumbravnic o plantă medicinală cunoscută şi cu alte denumiri: avrămească, bribonic, dobrişor, dobromnic, dubrajnic, harmănească, iarba-albinei, iarba-albinelor, iarba-ciutei, ibavnic, priboinic, sulcina-de-pus-printre-straie, todoruşa, umbranic. Se culege in lunile mai şi iunie şi se usucă. Se poate utiliza în medicina naturistă iar în gospodărie, la indepărtarea moliilor. Vorbim mai mult de mediul rural, acolo unde mamele mai ţes încă, poneve, cearşafuri, ori pături bune pentru zestre. Planta are o proprietate distinctă in forma uscată: înşi păstrează mirosul foarte plăcut. Dacă o inspiri, ai impresia că ţi-ai băgat nasul într-o claie de fân!

Şi pentru ca să închei rotund, revin la „talismanul” primit: un săculeţ din borangic alb, tighelit cu verde şi cusut cu mâna, în care stă….o grămăjoară de dumbravnic uscat, sau de calapăr, după cum îi mai spusese gazda. Il am amintire şi-l păstrez cu drag, chiar dacă de la întîlnirea din Tîrg, au trecut aproape doi ani!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: