Prietenie intr-o farfurie

Ayran – băutura răcoritoare a turcilor

Posted on: 24 iunie 2010


Băutură de căpătâi a Turciei şi ţărilor înconjurătoare, răspândită pe teritoriul vechiului Levant şi purtată de turci prin întrega regiune balcanică, ayran-ul se remarcă prin prospeţime şi savoare fiind o băutură deosebită pentru temperaturile ridicate. Apariţia ayran-ului este încă neclară însă se ştie că a fost remarcat în preajma crescătoriilor de oi şi capre unde iaurtului i s-a adăugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentaţie. Unele surse susţin însă că turcii au preluat reţeta ayran-ului de la indieni care prepară de mii de ani o băutură asemănătoare sub numele de lassi.
În reţeta pe care s-ar putea să o găsiţi şi pe capacul iaurturilor Danone, se recomandă următaorele cantităţi de produse: 1 kg iaurt gras, 750 ml lapte, 500 ml apă, o lingurită de sare de mare. Se mixează totul şi se adaugă cuburi de geaţă sau se păstrează mai mult timp la rece. Pentru ornare dar şi pentru gust se pot adăuga frunze de mentă.
Adaosul de sare mai are o mare calitate şi anume faptul că reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată ayran-ului nu face decât să dea o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.

ayran

ayran

Sursa: http://www.cevabun.ro/ayran/

Reclame
Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: