Prietenie intr-o farfurie

La Istambul, pizza servită pe stradă, „la botul calului”

Posted on: 12 august 2010


„Vino in vizită în aceasta ţară pentru istorie şi rămâi pentru mâncare”, se spune despre Turcia. Această ţară înseamnă, pentru orice vizitator, exotism. Turcia a fost introdusă în circuitele turistice de secole, datorită farmecului reprezentat de întîlnirea dintre civilizaţia occidentală şi cea orientală.

Arta culinară este o împletire între modern şi tradiţie, marcată de influenţe ale hitiţilor, persanilor, grecilor şi românilor.
Bucătăria turcă este renumită încă din vremea Imperiului Otoman, care a avut o perioadă de vârf în perioadă 1453 – 1650. Acesta este momentul în care arta culinară a turcilor a avut cea mai mare influenţă în lume, în special în Estul Europei şi în Orientul Mijlociu. Foarte multe reţete se regăsesc, astfel, în aceste zone: salate cu iaurt, peşte în ulei de măsline, legume umplute, deserturi cu sirop.

In afara de combinaţii interesante, dieta mediteraneană, în general, este renumită şi pentru faptul că este foarte sănătoasă. In ciuda extinderii obiceiurilor culinare occidentale şi a apariţiei restaurantelor de tip fast food, Turcia şi-a păstrat obiceiurile culinare. In acelaşi timp, bucătăria turcă s-a extins în lumea occidentală, datorită restaurantelor cu specific turcesc.

Pe stradă, în Istambul pizza, se vinde la bucată, întreagă, sau pentru acasă. Cât despre gust…Să te lingi pe degete, nu alta!

pizza in varianta turceasca

pizza in varianta turceasca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: