Prietenie intr-o farfurie

A fost “Prietenie într-o farfurie” cu gulaş şi brumărel, la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa

Posted on: 2 octombrie 2010


„Excelent” este calificativul primit de la degustători, pentru gulaşul preparat de bucătarul nostru de ocazie, dl. Penzes Bela, cunoscut ca fiind unul dintre vechii animatori culturali în rândul comunităţii maghiare din Reşiţa. „Prietenia într-o farfurie” s-a materializat din nou vineri seara, la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa, în curtea căreia, sub bolta de viţă de vie pârguită, s-a gătit, s-a cântat si s-a socializat. Gulașul, a fost doar un motiv să discutăm, să ne aducem aminte de originile acestui preparat pe care şi-l revendică deopotrivă austriecii, slovacii, sârbii, croaţii şi pînă la urmă este agreat şi de noi românii. Este mâncarea preferată a tuturor prietenilor care la iarba verde, gătesc la ceaun.
Ne-au cântat şi ne-au încântat la „Gulașul de 5 parale”, membrii Asociației culturale „Ghiocelul” din Reşiţa, care au interpretat vechi melodii populare şi de petrecere din repertoriul maghiar. Oaspeții aproape că nu s-au mai putut dezlipi şi nu s-au lăsat duși de la petrecerea noastră, doar frigul coborât pe neanunțate i-a împrăştiat pe meseni. Cât despre gulaş, a bolborosit mult, aproape toata ziua în ceaun, iar la final, s-a arătat o mândrețe de seară ungurească, asezonată cu prăjituri bihorene, bănăţene, ceheşti, ardelene, după zona de provenienţă a gospodinelor.
Am scris aşadar o nouă poveste din sirul celor intitulate generic „Prietenie într-o farfurie”. Mai avem şi alte idei pentru materializarea cărora, după minoritatea maghiară din Reșita vom avea nevoie şi de sprijinul minorităţii sârbe.

Reclame

2 răspunsuri to "A fost “Prietenie într-o farfurie” cu gulaş şi brumărel, la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa"

Arată foarte bine gulașul. 😀

multumim, asteptam idei pentru viitor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: