Prietenie intr-o farfurie

Toamna…la castane

Posted on: 24 octombrie 2010


Cine nu a gustat din miezul cald sfărâmicios al castanelor coapte, se spune ca nu are idee ce înseamnă cu adevărat toamna în …bucate. Si pentru că am găsit castane preparate la „botul calului”, pe strada, în Franța, la Paris și în Turcia, la Istanbul, postez imaginile, cu drag!

castane...turcesti

castane...turcesti


castane...la Paris

castane....la Paris

Adi Hădean prietenul nostru, scrie pe blog:
” Nu mă pot gândi la toamnă fără să îmi vină în minte mirosul castanelor coapte și gustul de strugure și viță zdrobită, ușor pișcător, al mustului stors de două zile. Dacă în privința mustului lucrurile-s clare pentru toată lumea (adică se știe că e suc natural de struguri ușor fermentat), în ceea ce privește castanele am întâlnit munți de nedumerire. Castanul comestibil crește lăsat de bunul Dumnezeu în mai multe locuri din Europa și America de Nord (ba se găsește și prin Asia într-o oarecare măsură) iar în țara noastră poate fi găsit pe dealurile din jurul Băii Mari și în Vâlcea. Sigur, mai găsiți câte un castan și prin te miri ce grădini din Banat ori Moldova dar acum mă refer la castanii care stau laolaltă, în adevărate păduri cu arbori vechi de zeci de ani. Am avut norocul să cresc în Baia Mare și să locuiesc acolo mai bine de 20 de ani, castanele-mi sunt cunoscute, le știu și “năravul” de a-i înțepa pe imprudenții ce încearcă să le îndepărteze haina țepoasă cu mâna goală, le știu și dulceața ori strânsoarea din gâtlej ce o dă puful de la suprafața miezului castanelor crude. Am însă mulți amici care nu cunosc toate astea. Știu oameni care nu cred că se pot consuma altfel decât sub forma piureului din magazin.
Ei bine, se pot. Se pot încuscri cu minunate fripturi de curcan ori de iepure, se pot însoți cu mâncărurile vânătorești ori se pot găsi în franțuzismele fine din marile (ori mai micile ) restaurante de la Paris. Nu o să vă dau acum rețete savante ci o să vă arăt cum mâncăm noi castanele, din Octombrie până în Decembrie ori Ianuarie (dacă mai avem):

Putem să le fierbem. Asta scurtează considerabil povestea și ne îndepărtează puțin de drum. Castanele fierte și mustul nu se potrivesc prea bine. De fapt, nu se potrivesc defel. Pentru must avem nevoie de castane coapte.

Înainte de a coace castanele, orice om cuminte trebuie să le cresteze. Altfel, se creează presiune în interiorul lor și explodează. Asta se traduce prin redecorarea bucătăriei și dispariția castanelor sub forma mâncabilă. Nu-i o idee bună să le râcâiți de pe pereți cu șpaclul înainte de a le mânca.


Puteți să coaceți castanele în cuptor (asta e mai complicat, trebuie să le stropiți din când în când, altfel se pot usca), într-o tigaie mai veche (să nu vă pară rău dacă se arde) ori pe plită. Eu prefer plita. Și le crestez mereu în trei locuri, să se desfacă mai ușor.

Fructele, care sunt foarte gustoase, sunt utilizate ca ingredient ales de către fabricanții de ciocolată și delicatese, fiind frecvent coapte sau prăjite. Sub forma lor prăjită sunt foarte apreciate în Franța, Italia și, mai ales, în Corsica. Coacerea sau prăjirea se pot face fie integral, fie sub formă granulară, obținându-se un fel de făină, din care se realizează piureul de castane. Există o varietate de mămăligă corsicană (denumită polenta sau pulenta) care folosește ca ingredient de bază făină dulce de castane comestibile.

Reclame

2 răspunsuri to "Toamna…la castane"

Eu am mâncat castane prima dată anul trecut, dar mă declar fanul lor. 😀

Castanele sunt….mmmm super bune, mai ales calde. Fie ca sunt din Turcia, Franta sau de-ale noastre. Nici piureul de castane cu frisca nu e de lepadat. Garantat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: