Prietenie intr-o farfurie

Ne pregătim să mâncăm fructe de mare: creveţii sunt cei mai buni dintre toate vietăţile!

Posted on: 28 noiembrie 2010


O vizită în Franţa, în oraşul Caen din Normandia, mi-a oferit ocazia să reîntâlnesc cea mai „tare” bucătărie din Europa. Şi pentru că gazda mea, d-na Odile este o pricepută în pregătirea si prezentarea preparatelor culinare, mi-a propus la vremea unui prânz să degustăm fructe de mare.
Toate vieţuitoarele marine comestibile au primit denumirea de “fructe de mare”. In aceasta categorie intra : algele, crustaceele, molustele, pestii, icrele, echinodermele etc.
Creveţii sunt crustaceele cel mai des intâlnite. Ele sunt o sursa nemaipomenita de iod, magneziu, natriu, cupru, zinc si alte microelemente. In general crevetii se adauga in salate, mancarurile cu peşte, sosuri şi aperitive, dar îi putem pregăti şi separat. Creveţii se prepară pe gratar, se prăjesc cu usturoi, ceapă şi ghimbir sau se coc in sos de smântână.


Cea mai exotică reţeta este, însă, « creveţi in whisky ». Ea presupune următoarele etape: creveţii cruzi, necurăţaţi îi prăjim în ulei de măsline, adăugăm ardei iute pisat (sau uscat şi măcinat) şi un păhărel de whisky. Se servesc fierbinti.

Cei mai apreciati dupa gust si calitati nutritive sunt crevetii mici, de 2-3 grame, ca de exemplu Pandalus borealis. Acestia sunt deliciosi mai ales in salate.
In ultimii ani, Thailanda, Vietnam si China au dezvoltat importante ferme de creveţi şi sunt principalii distribuitori ai acestor crustacee. Totuşi, SUA ocupă primul loc după numărul amatorilor de creveti.

Reclame

5 răspunsuri to "Ne pregătim să mâncăm fructe de mare: creveţii sunt cei mai buni dintre toate vietăţile!"

foarte interesanta pagina…..mi-ar place sa impartasim cateva opinii despre etica in gastronomie,norme,igiena….etc

ca informatie ptr cei care nu stiau ….primul resturant din lume s-a deschis in Paris, la Rue du Poulies , in anul 1765 de catre Dossier Boulanger.

Gastronomia este studiul relației dintre cultură și alimentație. Deseori se greșește considerând că termenul gastronomie se referă exclusiv la arta de a găti (vezi Arte culinare), dar aceasta este doar o mică parte a acestei științe. Nu se poate spune întotdeauna că un bucătar este de asemenea și un gurmand.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „gastronomie” este derivat din greaca antică, γαστήρ (gastér) semnificând „stomac” și νόμος (nómos) – „cunoaștere” sau „lege”.
Gastronomia studiază diverse componente culturale ce au alimentația și mâncarea, în general, ca element de bază. Astfel, ea este relaționată cu Artele frumoase și Științele sociale în termeni de cultură, și cu Științele naturale referitor la aparatul digestiv al corpului uman.
Principalele activități ale unui gurmand includ descoperirea, gustarea, experimentarea, cercetarea, înțelegerea și documentarea în scris a alimentelor și mâncărurilor. Gastronomia este, prin urmare, o activitate destul de complexă. Urmărind cu atenție, oricine va descoperi că în jurul mâncărurilor există dans,teatru, pictură, sculptură, literatură, arhitectură și muzică – în alte cuvinte, Artele frumoase. Mai mult, există fizică, matematică, chimie, biologie, geologie,agronomie, precum și antropologie, istorie, filosofie, psihologie și sociologie.
Primul studiu de bază al gastronomiei este probabil eseul numit Fiziologia gustului (Physiologie du goût) publicat de Jean Anthelme Brillat-Savarin în anul 1825. Spre deosebire de tradiționalele cărți de bucate, această lucrare se ocupă de relația dintre simțuri și mâncare, tratând delectarea de la masă ca pe o știință.
În anul 2004 a fost fondată în orașul Bra (Italia) prima universitate din lume dedicată și devotată principiilor gastronomiei, denumită Universitatea de Științe Gastronomice (Università degli Studi di Scienze Gastronomiche). Misiunea acesteia este crearea unui centru internațional de cercetare și educație pentru cei care lucrează la îmbunătățirea metodelor de cultivare, la protejarea biodiversității, și la realizarea unei relații organice între gastronomie și științele agricole.

poate cu scopul de va face mai curiosi mi-asi permite sa va intreb daca stie cineva unde a aparut painea noastra cea de toate zilele?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noi cei care „bucătărim”

Noi cei care "bucătărim"

Pagina noastra de Facebook

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: